Etsel » Eten en Drinken
ETSEL - NOACHIEDEN
Artikelen 1 - 10 van 37 in de rubriek Eten en Drinken

Eten en Drinken

Chanoeka - recept: het bakken van latkes en donuts

Chanoeka - recept: het bakken van latkes en donuts

Met Chanoeka eten Joden gerechten gebakken in olie zoals latkes. Zo wordt op een symbolische wijze het Chanoeka-wonder herdacht; het kruikje olie dat eigenlijk genoeg was voor één dag maar uiteindelij… Recepten, 29-11-2007
De Israëlische keuken: gerechten uit meer dan 100 landen

De Israëlische keuken: gerechten uit meer dan 100 landen

Omdat de staat Israël bewoond wordt door emigranten uit meer dan honderd landen, is er niet echt sprake van een officiële keuken. Er zijn gerechten uit veel verschillende landen: Polen, Rusland, Honga… Buitenlands, 09-03-2009
Geschiedenis Israëlische wijnen

Geschiedenis Israëlische wijnen

Wijn wordt al sinds de tijd van de Bijbel in Israël gemaakt. Maar pas de laatste jaren kan van kwalitatief goede wijnen gesproken worden. De moderne productie van wijn begon in 1870 toen de Mikwe Jira… Bier en wijn, 20-03-2009
Israëlische keuken: techina, aubergine, hummus

Israëlische keuken: techina, aubergine, hummus

Wat zijn typische Israëlische gerechten? In dit artikel aandacht voor techina, aubergine en hummus. Techina is een dikke saus met sesamzaad als basis. Het wordt vaak gebruikt voor bovenop een falafel… Buitenlands, 18-03-2009

Jodendom en voeding: De eettafel als altaar offers

De Joodse huiselijke tafel wordt als een soort altaar ervaren. Door op de juiste manier te eten wordt het voedsel als het ware geheiligd en bereikt men hetzelfde effect als de dierenoffers in het Heil… Diversen, Jodendom - voeding, 14-12-2010
Jodendom en voeding: eten en gezondheid volgens Maimonides

Jodendom en voeding: eten en gezondheid volgens Maimonides

In de Misjne Tora besteedt de Joodse wijsgeer en arts Maimonides (Rabbijn Mosje ben Maimon 1135-1204) aandacht aan de gezondheid van lichaam en geest. Hij doet dat in de Hilchot De'ot (de Regels van… Diversen, Jodendom - voeding, 16-11-2010
Jodendom en voeding: het gebruik van alcohol/wijn

Jodendom en voeding: het gebruik van alcohol/wijn

Over alcohol wordt door de Tora (Bijbel) zowel positief als negatief geoordeeld. Wijn maakt een belangrijk onderdeel uit van het Bijbelse menu. Druiven zijn één van de zeven vruchten waarmee Israël ge… Bier en wijn, Jodendom - voeding, 23-12-2010
Jodendom en voeding: insecten en ongedierte in de Bijbel

Jodendom en voeding: insecten en ongedierte in de Bijbel

De Tora verbiedt het eten van insecten. Het gaat niet alleen om het insect zelf maar ook de etenswaren die de ongedierte bevatten. Dit impliceert dat bijna al het voedsel onderzocht moet worden op de… Diversen, Jodendom - voeding, 14-12-2010

Jodendom en voeding: Manna, een hemelse lekkernij

Beroemd is het Bijbelse verhaal over de Joden die door de woestijn trokken en door God gevoed werden met brood uit de hemel. Dit brood werd Manna genoemd. Hiermee voedden de Joden zich elke dag 40 jaa… Producten, Jodendom - voeding, 09-12-2010
Jodendom en voeding: matzes (matza) op Pesach (Paasfeest)

Jodendom en voeding: matzes (matza) op Pesach (Paasfeest)

Tijdens Pesach (Joods paasfeest) mogen Joden geen chameets (gerezen graanproducten) eten. Het gaat om het verbod op het gistingsproces van vijf graansoorten: tarwe, gerst, spelt, rogge en haver. Daaro… Producten, Jodendom - voeding, 29-12-2010
Schrijf mee!