Etsel » Specials » Weer
ETSEL - Laatste nieuws Israël/Jodendom

Startpagina - Het weer - Witte Kerst 2016/2017?

Startpagina - Het weer - Witte Kerst 2016/2017? Met het weer hebben we allemaal te maken. Het is van grote invloed op ons leven. Het bepaalt vaak het humeur van mensen; mensen stemmen hun vakantie erop af - wel of niet naar het buitenland dit jaar; het doet mensen verlangen naar de Elfstedentocht en een witte kerst; het bepaalt hoe mensen gekleed gaan - met of zonder jas, etc. Kortom het weer speelt een grote rol. Dat het weer onvoorspelbaar is is enerzijds lastig maar anderzijds zorgt het voor leuke verrassingen.

Het weer - het KNMI

In Nederland is het KNMI nog steeds de belangrijkste instantie die ons informatie verstrekt over het weer. Het KNMI werd op 31 januari 1854 per Koninklijk Besluit opgericht. Eerst was het gehuisvest in Utrecht, later in De Bilt waar nog steeds de hoofdvestiging is. Er werken zo'n 500 mensen bij het KNMI.

Het weer - Enkhuizer Almanak en Deventer Almanak

Het voorspellen van het weer is iets waar velen zich mee bezig houden. De meeste voorspelling zijn op korte termijn aan de hand van computerberekening. Maar voor de lange termijn zijn er twee almanakken die een jaar voorspelling doen. Dit zijn de Enkhuizer en Deventer Almanak. De voorspellingen die zijn doen kloppen voor ongeveer 75%.

Bron: Dveldt0014 / PixabayBron: Dveldt0014 / Pixabay

Witte Kerst?

2016

Volgens de Enkhuizer Almanak krijgen we in 2016 mogelijke een witte kerst. De Enkhuizer Almanak voorspelt veranderlijk weer met winterse neerslag.

2017

Het ziet er niet naar uit dat we een witte kerst krijgen in 2017. De Enkhuizer Almanak voorspelt opklarend en kouder weer.

Kans op een witte kerst

Het is heel moeilijk om weer te voorspellen, laat staan twee dagen sneeuw op op één bepaalde plek (De Bilt). Op basis van de vorige eeuw waarin er zes keer een witte kerst voorkwam kunnen we zeggen dat het kanspercentage ongeveer 6 procent is. Dit komt echter niet overeen met de kans op een witte kerst in een bepaald jaar.

jaarsneeuwhoogte in De Bilt
190610 centimeter
193813 centimeter
19404 centimeter
19506 centimeter
19645-10 centimeter
198111-20 centimeter
20094-9 centimeter
20105 centimeter

Krijgen we ooit nog een witte kerst?

Blijft het bij dromen van een witte kerst, of komt er nog wel eentje aan. Gelet op het verleden is een witte kerst een zeldzaamheid. Klimaatveranderingen zullen misschien de kans doen verkleinen, maar het weer is grillig. Het kan dus best zo zijn dat we een aantal jaar achter elkaar een witte kerst zullen krijgen. Het is en blijft een kwestie van hopen. Ondertussen moeten we maar blijven dromen van een White Christmas.

Door de opwarming van de aarde zal een witte kerst in Nederland en wereldwijd echter verder afnemen. Janneke Ettema, werkzaam aan de faculteit Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) van de Universiteit Twente, legt uit aan welke voorwaarden voldaan moet worden om een witte kerst te krijgen. “Voor een witte kerst heb je een aantal dingen nodig: kou, een oostenwind en vocht in de atmosfeer. In Nederland hebben we niet veel sneeuwwinters. En zeker in december valt er maar weinig sneeuw, omdat dat een relatief warme maand is.” Witte kerst is een extreme weersituatie. “En juist de extremen veranderen.” Ze legt verder uit: “De klimaatmodellen wijzen erop dat juist de extremen minder worden. De koudste dagen worden bijvoorbeeld warmer.” Dit geldt wereldwijd. “De opwarming is een mondiaal verschijnsel, dus de sneeuwbedekking neemt overal af. Voor een witte kerst zul je in de toekomst steeds verder naar het noorden moeten en ook daar wordt de periode waarin er sneeuw ligt, korter. In de verre toekomst vind je een witte kerst alleen nog waar de eeuwige sneeuw ligt: hoog in de Himalaya en op de Zuidpool.”
Weersverwachting 2017: Enkhuizer almanak -klimaatverandering

Weersverwachting 2017: Enkhuizer almanak -klimaatverandering

Wat voorspelt de Enkhuizer Almanak over het weer in 2017? De almanak verwacht in 2017 geen strenge winter. Er komt wel een periode met goed winterweer in de derde week van februari 2017. Wat de zomer…
Jodendom – het weer: onweer, bliksem en storm

Jodendom – het weer: onweer, bliksem en storm

Onweer is wetenschappelijk makkelijk te verklaren. Maar wat is de diepere Goddelijke betekenis van onweer? Volgens rabbijn Boruch Leff van het Torah-Institute in Baltimore wordt in de Talmoed (Joodse…
Kans op Elfstedentocht 2017: It giet oan of giet it net oan?

Kans op Elfstedentocht 2017: It giet oan of giet it net oan?

Elk jaar, zodra het gaat vriezen, gaat het hart van de echte schaatsliefhebber weer sneller kloppen. Zou hij komen? Wat? De Elfstedentocht 2017 natuurlijk. Vol spanning wachten ze op de verlossende ui…

Weerspreuken - weerkundige waarnemingen - weersverwachtingen

Het weer heeft vele mensen geïnspireerd om er verschillende uitspraken over te doen. Alle weerkundige waarnemingen uit het verleden hebben tot fantastische en meestal juiste weerspreuken geleid. Elke…
Jodendom – het weer: bidden om regen

Jodendom – het weer: bidden om regen

Voor veel niet-Joden zal het misschien vreemd klinken dat de Joodse religie zich met iets profaan bezighoudt als wolken en regen. Toch moet beseft worden dat de Tora (= instructie) gaat over het leven…
Enkhuizer almanak 2017 en Deventer almanak 2013

Enkhuizer almanak 2017 en Deventer almanak 2013

De Enkhuizer almanak is een razend populaire almanak. De almanak is vooral zo populair vanwege haar weersvoorspellingen die redelijk betrouwbaar zijn. De Deventer almanak is iets minder populair maar…
Gepubliceerd door Etsel op 27-12-2010, laatst gewijzigd op 07-12-2016. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • https://www.scientias.nl/een-witte-kerst-gaat-het-de-toekomst-nog-gebeuren/
  • Enkhuizer Almanak 2016 en 2017
Schrijf mee!