Etsel » Specials » Bewijs bestaan god
JEWISH AND NON-JEWISH LIVES MATTER - LAATSTE NIEUWS ISRAËL

Bewijs van het bestaan van God - hoe God te bewijzen

Bewijs van het bestaan van God - hoe God te bewijzen "Bewijs me dat God bestaat" is één van de meest gestelde vragen aan een religieus persoon. Het antwoord daarop is heel lastig, vooral als de ander met de opmerking komt waar God was tijdens de Holocaust en waarom er zoveel lijden is. God kunnen we niet zien. We kunnen zijn bestaan alleen maar aantonen door te kijken naar de effecten die we zelf ervaren of die anderen ervaren. In deze special aandacht voor drie soorten bewijs: traditioneel, filosofische en historisch.
Informatie voor deze special heb ik gehaald uit het boek 'Key Jewish FAQ's' van Nissan Dovid Dubov. Voor meer informatie verwijs ik naar dit boek.

Het Joodse geloof in God

Het Joodse geloof in God wordt in de eerste vier van de dertien geloofspunten van Maimonides duidelijk gemaakt:
  1. Ik geloof er volledig aan, dat God de enige schepper en leider is van al wat geschapen is en tot stand kwam, komt en komen zal.
  2. Ik geloof er volledig aan, dat God een absolute eenheid is, onvergelijkelijk met welke eenheid ook; dat alleen Hij de God is, die er was, er is, en er altijd zal zijn.
  3. Ik geloof er volledig aan, dat Hij onlichamelijk is, Hij geen lichamelijke functies bezit en dat van Hem generlei voorstelling mogelijk is.
  4. Ik geloof er volledig aan, dat Hij de eerste en de laatste is.

Wat is een bewijs?

Hoe bewijst men dat iets bestaat?

Een blinde man kan geen kleuren zien. Toch bestaan er kleuren die ziende mensen waarnemen. De blinde man vertrouwt erop dat het waar is ondanks dat hij het zelf niet waar kan nemen.

Wanneer we een lamp aanzetten zien we alleen het licht en niet de elektriciteit. Wanneer we iets laten vallen zien we geen zwaartekracht. Toch weten we dat zwaartekracht en elektriciteit bestaan.

God ervaren

God kunnen we niet zien. We kunnen zijn bestaan alleen maar aantonen door te kijken naar de effecten die we zelf ervaren of die anderen ervaren (zoals in het geval van de blinde man).

Dus we kunnen God op twee manieren ervaren:
  1. door getuigenissen van iets Goddelijks;
  2. door te kijken naar de effecten.

Drie soorten van bewijs: traditie, filosofisch en historisch

In deze special wordt gekeken naar God in de Joodse traditie (de openbaring op de Sinaï), in de filosofie en in de geschiedenis (Profetieën). Grote Joodse filosofen verschillen overigens van mening wat het sterkste bewijs is. Zo stelt Rabbi Jehoeda Halevi dat het filosofisch bewijs slechts dient om ongelovigen te overtuigen; het traditionele bewijs is volgens hem het sterkst. Maimonides vindt echter het filosofische bewijs het beste.
Bewijs bestaan God: door getuige openbaring van God

Bewijs bestaan God: door getuige openbaring van God

Bij een rechtbank is het sterkste bewijs dat iets gebeurde of bestond een ooggetuigenverslag. Zien is geloven. U kunt zien niet vergelijken met horen. Het feit dat 3 miljoen Joden getuigen waren van d…
Bewijs bestaan God: filosofische bewijzen

Bewijs bestaan God: filosofische bewijzen

Naast het traditionele bewijs (de openbaring op de Sinaï, behandeld in deel 1) zijn er ook filosofische bewijzen voor het bestaan van God. In dit artikel worden de meest bekende behandeld. De wereld i…
Bewijs bestaan God: historisch bewijs - profetieën

Bewijs bestaan God: historisch bewijs - profetieën

Naast het traditionele bewijs (zie deel 1) en het filosofische bewijs (zie deel 2) kan God 'bewezen' worden aan de hand van de Joodse geschiedenis en de profetieën. Het Joodse volk is het Uitverkoren…
Gepubliceerd door Etsel op 17-04-2010, laatst gewijzigd op 15-07-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rliessum, Pixabay (bewerkt)
Schrijf mee!