Etsel » Specials » Israelische technologie
JEWISH AND NON-JEWISH LIVES MATTER - LAATSTE NIEUWS ISRAËL

Startpagina - Israëlische technologie en wetenschap

Startpagina - Israëlische technologie en wetenschap Israël komt vaak in het nieuws als het om slechte berichten gaat. Het beeld wat de doorsnee Nederlander van Israël heeft is er één van een door oorlog geteisterd land waar je nauwelijks een normaal bestaan kunt opbouwen. Toch is de werkelijkheid een tikkeltje anders. Israël is een moderne westerse joodse staat en kan makkelijk wedijveren met andere welvarende landen. Zeker wat wetenschap en technologie betreft. Israël staat daar zelfs aan de top.

Israël en technologie

Israël is een klein land, maar het timmert flink aan de weg in de grote wereld van wetenschap en technologie. Er zijn hooggekwalificeerde centra met veel topwetenschappers die van vitaal belang zijn voor de ontwikkeling van de high-tech industrie. Men streeft naar kwaliteitsprestaties op alle wetenschappelijke terreinen. Op het gebied van technologie specialiseert Israël zich en wordt daarbij sterk gestimuleerd door het leger dat veel hoogwaardige technologie nodig heeft. Het procentuele aandeel van Israels bevolking dat werkt in de wetenschap en technologisch onderzoek behoort tot het hoogste ter wereld. Dit geldt evenzo voor het percentage van het Bruto Nationaal Produkt dat wordt uitgegeven voor onderzoek en ontwikkeling. Bovendien zijn er in Israël procentueel de meeste publicerende auteurs op het gebied van natuurwetenschappen, landbouw, technische wetenschappen en geneeskunde.

Algemene kenmerken van Israëlische technologie

  • Meer dan 100 grote technologie bedrijven hebben actieve R&D centra.
  • Israël wordt gezien als één van de meest attractieve landen voor geavanceerde technologische ontwikkeling.
  • Israël heeft een zeer hoogopgeleide bevolking.
  • Ruim 20% van de Israëliërs heeft een academische graad.
  • Er zijn 140 wetenschappers of technici en 135 ingenieurs op een bevolking van 10.000 mensen. Hiermee is Israël koploper in de wereld.
  • Israël scoort hoog wat betreft nanotechnische publicaties en patenten.
  • De kleine omvang van Israël is gunstig voor nanotechnologie: scherpere focus, efficiënt gebruik van fondsen, minder commerciële obstakels, snelle ontwikkeling prototypen en testen, en hogere kwalitatieve standaards.
Positieve feiten over Israël

Positieve feiten over Israël

Israël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitiek, ondernemerschap, de beurs, het leger etc. Op sommige gebieden staat ze aan de…
De kleinste Bijbel ter wereld komt uit Zion

De kleinste Bijbel ter wereld komt uit Zion

Uit Zion komt de kleinste Bijbel ter wereld, gegraveerd in goud op silicon, om de wetenschap van nanotechnologie te illustreren. Meer dan 300.000 woorden en 1,2 miljoen letters, inclusief klinkers, zi…
Geografie Israël: olie en gas in Israël (voor export)

Geografie Israël: olie en gas in Israël (voor export)

In 2009 werd een groot aardgasreservoir van 311 miljard kubieke meter (BCM) voor de kust van Israël ontdekt. In de volgende paar jaar werd een nog groter reservoir gevonden (600 BCM). Het reservoir Le…
Gepubliceerd door Etsel op 12-11-2010, laatst gewijzigd op 12-07-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!